Résztvevők

 
A CORTEVA Agriscience és az MNU együttműködésében 2021. november 2-án indult TalentA Program online képzési része során 14 megyéből 29 elszánt női vállalkozó vett  részt heti két alkalommal a Program 17 előadásán.
A vállalkozások profilja széles spektrumú: a hagyományos növégytermesztés és állattartás éppúgy jó eséllyel indul majt a Mikroprojekt-versenyen, mint a chili termesztés, a szedd magad típusú mezőgazdaság, a fűszeres arborétum és a fenntartható szőlőművelés vagy az önállátó biogyümölcsös. De vannak olyan egészen trendiek is, mint a drónpermetezés megismertetése vagy a közösségi konyha program.
 
 

Búzás Tiborné, Kata„A finom egészség, a jövő tüze.”

 

btk01
btk02
btk03

 

„A győr-moson-sopron megyei Nyúlon élünk, a növények termesztése is a településhez és Vénekhez kapcsolható - itt építkezünk jelenleg. 2010 óta vagyok őstermelő, 2014 óta pedig kistermelő is, így a növénytermesztés terén van tapasztalatom. Eleinte gyümölcs- és zöldségtermesztés volt a fő tevékenység, azonban 2016-ban chili paprika termesztésre specializálódtunk. Elsősorban palántákkal foglalkozom, emellett a megtermelt paprika feldolgozásával is bővítettem tevékenységünk profilját - ennek köszönhetően  alakítottam ki saját márkámat.

Szintén profilbővítés keretében 2021-ben 320 tő fekete berkenyét telepítettünk, jelenleg pedig három üvegház építése zajlik, ahol elsősorban egzotikus gyümölcsök - pl. füge - mellett paprikát és szintén chilit szeretnénk termeszteni. Permakultúrás termesztést folytatunk, növelve területünk termőképességét a talaj javításával. A fenntarthatósági szempontok szem előtt tartása kiemelten fontos számunkra is, hiszen akár 3 gyermekünk - akik 21, 20 és 18 évesek - jövője is múlhat ezen, ezért is örültem nagyon a TalentA Programnak. Nekünk, vidéken élő gazdálkodó nőknek rendkívül fontos a természettel való összhang: azon vagyunk, hogy megtaláljuk a saját és a környezet útját támogató módszereket és egyéb lehetőségeket.”

Ha bővebb információ szeretnél a nyúli chili termékekről és a Chili Nagyasszonyáról, itt találod:

https://www.facebook.com/Nyulituzes/

https://nyulituzes.webnode.hu/?fbclid=IwAR0DHFe300XXxhEKlkA1Wa9HYQOMDlSgmf00iHvShtktUBM1h0K_86C48gk

 

Csillag Annamária

„A fejér megyei, Csőszön párommal együtt egy földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozó aprócska gazdaságot működtetünk. Az én dolgom az állatok feldolgozása után a végtermékekből - pl. tehéntejből - túró, sajt, krémsajt, illetve laktózmentes termékek készítése. Emellett szeretek kézműves termékeket - pl. diabetikus lekvárokat, savanyúságokat - készíteni és értékesíteni. Ezen a területen szeretnénk fejleszteni és terjeszkedni, mert meglátásom szerint a házi és biotermékekre nagy kereslet alakult ki. Profilbővítés eredményeként van egy kis levendula ültetvényünk, illetve eper termesztéssel is foglalkozunk, mindemellett az oly’ népszerű és egészséges homoktövis termesztése is felmerült bennünk.”

 

 

Sterné Bélteki Emese

 

sbe01
sbe02
sbe03

 

„Magyarország észak-keleti részén, a romániai határszélen, Csengerben élek. Gyermekkorom óta közel áll hozzám a gazdálkodás: Tyukodon nőttem fel, jelenlegi lakóhelyemtől kb. 15 km-re, ahol szüleim és nagyszüleim foglalkoztak szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel. Akkor alakult ki bennem a mezőgazdaság iránti szeretet és érdeklődés. Jelenleg könyvelőként dolgozom, de szabadidőmben szívesen tevékenykedem a gazdaságban.

A férjemmel 6 éve ismerkedtem meg, ő szintén a mezőgazdaságban dolgozik. Jelenleg 15 hektárnyi területen gazdálkodunk, ebből 5 hektár alma illetve szilva ültetvény, a fennmaradó területen pedig szántóföldi növénykultúrák találhatók - emellett kb. egy éve hobbiállatokkal is elkezdtem foglalkozni.

Célom egyrészt, hogy ebben az elmaradott régióban egy fenntartható, önellátó gazdaságot alakítsak ki, másrészt hogy összehozzam a fiatal korosztályt azokkal az idősekkel, akik átadhatják a mezőgazdasággal kapcsolatos ismereteiket, hagyományaikat. Szeretném kihasználni a régió nyújtotta eredendően meglévő adottságokat, valamint a gyümölcsfeldolgozás, a hobbi- és haszonállat tenyésztés térén szeretnék fejlesztéseket végezni.

A Programban való részvétellel a célom az, hogy olyan ismeretekre tegyek szert, amelyek kellő alapot nyújtanak egy sikeres gazdaság működéséhez és fenntartásához.