A 2023-as év résztvevői

  

 

 

Sterné Bélteki Emese

 

 

 

Emese a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Tyukod településen gazdálkodik férjével és családjával.
Fő profiljuk a gyümölcstermesztés, emellett szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkoznak. A fenntarthatóság és az egészségmegőrzés mellett fontos számára a mezőgazdaság népszerűsítése a nők és fiatalok körében. Emesét a 2021-ben meghirdetett TalentA Program résztvevőjeként is üdvözölhettük.


„A tanfolyam során olyan ismeretekre tehettem szert és olyan kapcsolatokat alakítottam ki, amiért nem lehetek elég hálás. Sajnos Magyarország egyik legelmaradtabb régiójában élek, ahol nőként még nagyobb kihívás egy sikeres mezőgazdasági vállalkozás működtetése.
A 2021-es Program során formálódó ötletemet a képzés után meg is valósítottam. A „Mese kosárka” nevű vállalkozás első kézműves „Mese lekvár” termékét 2022-ben beneveztük a III. Magyar Ízek versenyére. A hagyományos eljárással készíttet szatmári cukormentes szilvalekvárunkat a független szakértő bizottság „arany” minősítéssel díjazta.
A Programnak és a versenynek köszönhetően egyre többen kerestek fel vásárlási szándékkal, így egy igazán sikeres évet tudhatunk magunk mögött. A képzésre való újbóli jelentkezéssel célom új kapcsolatok kialakítása és további ismeretek szerzése, melyeket a jövőben (a korábbi programhoz hasonlóan) kamatoztathatok.


További információ Emese vállalkozásáról és a családi gazdaságról:


https://mesekosarka9.webnode.hu/ 
https://www.facebook.com/profile.php?id=100083029847733 
https://www.tiktok.com/@mesekosarka 

 

 

 

 

 

 

Szabó Enikő

Héja-Halom Manufaktura

 

 

 

Enikő a TalentA Programra a fenntartható növény kultúra kialakítása és minőségi élelem termesztése megteremtésének szándékával jelentkezett. Fontos számára, hogy a termékek kül- és beltartalmi értékét a legtermészetesebb módon érje és, meg is tartsa. Célja az érintett területen a veszélyeztetett beporzó bogarak, rovarok számára komfortos "méhecske hotelek" és "darázsgarázs" kialakításával az ökoszisztéma fejlődésének elősegítése.

Talán ez a kortárs vers igen jól jellemzi a személyem, a lényem:

„Tudd: a világ jobb, mint látszik,

Jobb az ember is, csak játszik,

Szép a világ, gyom és virág,

S van kinek a gyom is virág.”                     (Forrás: Döbrentey Ildikó: Gyom és virág)

 

Ki is vagyok? Mivel foglalkozom?

Ezek mind-mind pillanatnyi helyzetek, mert változunk és folyamatosan idomulunk, túlélünk. Jobb esetben nem „ÉN” vagyok a fontos, de a környezetem és a benne rejlő összes személy, állat és a növekedő élőlény (ez egy kedvenc szavam lett, mióta tudom mit jelent a növény szó. Jó szamaritánus lévén nekem ez a lételemem, ez mozgat - az élővilág. Talán túl érzékeny vagyok és nyitott mindenre, inkább pozitívan látok és bizalmasan fogadok minden közeledést.

Vadember - ezzel is jellemezhetném viselkedésem, no persze lexikálisan, nem a civilizált változattal. Szerencsés vagyok, mert a természet volt a gyerekszobám, képzelőerőm bekebelezett egy csodás galaxisra repítve.

De nevezhetném magam „barang”-nak is: nyughatatlan, világot látott, könnyen és jó intuícióval megáldott egyed lennék.

Tervezgetem már régen, hová is tegyem fészkem. Feszengtem, imitáltam a városi házban is a vidéki hangulatot, de otthonom itt leltem meg a lankákon, a homokos dűnéken. Ahol érzem a régmúlt és a sámánok dalát, táncuk ritmusát, a kis falvak zsivaját és a vadon dallamát.

Csupán negyed hektár tiszta föld, mindezt kézi műveléssel gondozva, természetesen vegyszermentesen.

A harmadik évet kezdjük, azaz folytatjuk az alkotást, jórészt gyümölcsökkel, bár az idén egyre több zöldséget is ültettünk. Türelmesen próbáljuk, melyik jövevény érzi jól magát minálunk, de szerencsére minden zarándok megleli helyét, és így szépen szaporodik a növekedő élőlény állományunk.

Az első év az építkezéssel telt, a beérett gyümölcsök nagy részét elajándékoztam, szedd magad barátocskáim akcióval, majd tavaly már maradt energiám, hogy üvegbe zárjam a nyár zamatát, és a siker nem maradt el. Így erre az idényre már tudatosan készülök stratégiával, boldogan tervezem és rakom a talpfákat a síneknek.

Többnyire dzsemet főztem a gyümölcsökből, emellett zöldségkrémekkel és szárítmányokkal is elkezdtem foglalkozni. További ötleteim valóra váltása már csak idő kérdése… no meg egy kis fizetőeszköz megléte. :)

 

https://www.facebook.com/hejahalom/

 

 

 

 

 

Okvátovity Dóra

Fajszi Paprika Manufaktúra

 

 

Családi gazdaságuk immár negyedik generációja foglalkozik Fajszon fűszerpaprika termesztéssel és feldolgozással közel 30 hektáron. A Duna közelsége miatt termőterületeik talaja és mikroklímája biztosítja, hogy kiváló minőségű fűszerpaprikát termesszenek. Dóri több, mint tíz éves kormányzati munkáját hátrahagyva tért vissza gyökereihez, és a piacon új márkanevet épített ki.

 

Céljuk, hogy a nagyközönség számára elérhetővé tegyék prémium termékeiket, amely a magyar konyha alappillére. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek az edukációra, illetve bepillantást nyújtanak hétköznapjaikba is.

 

Projekt témája: a hazai mezőgazdaság és agrárium szerepének megismertetése minél szélesebb körben. Edukáció az ipari és termelői élelmiszerek közötti különbségről.

 

A program során Dóri is szeretne hasonló helyzetben lévő és gondolkodású kollégákkal megismerkedni, hiszen egységben az erő és rengeteget segíthetnek egymásnak.
Emellett  egyrészt szeretne az agrárium sokszínűségéből is meríteni, hiszen mindenki más-más területről érkezett, másrészt  projekt által fejlődni és fejleszteni gazdaságukat.

 

Honlap:          www.fajszipaprika.hu

Facebook:      www.facebook.com/fajszipaprika

Instagram:    https://www.instagram.com/fajszipaprika/?hl=hu

Tiktok:           www.tiktok.com/@fajszipaprikamanufaktura

 

 

 

 

Sátor Ferencné, Timi

 

Timi eredetileg Tolna megyében nőtt fel, Veszprémbe ment férjhez. Van egy 10 éves boxoló-focista kislánya és egy 21 éves nevelt nagyfia. Kiskora is már a mezőgazdaságról szólt, szó szerint ebben nőtt fel: címerezett (címerezés során egyes kukoricanövények hímivarú virágzatának kézi vagy gépi úton történő eltávolítása történik), meggyet szedett (hogy meglegyen a bikini ára), paprikát kapált, zsákolt, és még sorolhatnánk - igazi munkásnak nevelődött.

Később beiratkozott a helyi Mezőgazdasági Szakközépiskolába, így könnyedén válhatott ténylegesen is földművessé. Kezdetben őstermelőként kisebb földjén gazdálkodott, majd egyre nagyobbakon, ahol fűszerpaprikát termelt. Mára Kft.-je van, éves ötéves terve között szerepel a Termelő Szövetkezet alapítása is.

 

Projekt témája: egészséges és finom ételek készítése a megtermelt vegyszermentes növényekből. Munkalehetőség biztosítása a helyi munkaerő számára, kellemes munkakörülmények között.

 

 

 

 

 

 

Haász-Kálmán Éva

 

 

Éva vagyok, molnárlány. Sok minden szerepelt az életemben a listán: lovász, tanár, szerzetes, árvaház alapító, focista, szerelő, kertész-, de arra nem gondoltam, hogy molnárként is kiteljesedhetek.

 

A Malom számomra a kitárulkozó élettér, ami a legtöbb olyan síkot bevonzza, amivel azonosulni tudok: hív a nőies és férfias arcom kibontakoztatására és az érzékek finomhangolására. Organikus térben dolgozhatok, ami él. Sosincs két egyforma nap. Mindig van kihívás, ami fejlődésre sarkall. A lelki része számomra az érzékek hangolása mellett az imádság. Jelen lenni, jel lenni abban a hitben, amit élek. A fizikai részét egyszer mindenkinek látnia kéne, sokan megdöbbennének, hogy nőként micsoda erő rejlik a testünkben. Egy átlagos termelési napon 18x25 kg-ot mozgatok/mozgatunk meg a zsákolástól a raklapos rakatolásig. Ez 2 tonna anyagmozgatást (emelést, hordást) jelent egy nap. Nagyon jó megélni, hogy lehetek játékos gyerek és komoly felnőtt, aki csodálattal nézi, ami történik: liszt születik a kövek között. Emberi valómban erősít meg az a fajta tradíció, amit a kövesmalmi eljárás képvisel: annyit veszünk el a természettől, amit maximálisan vissza is tudunk adni a körforgásban. Petrával ebben szavak nélkül is értjük egymást. Egy malomban őrlünk, szépen összecsiszolódtunk, mint azok a kövek, amiket üresen egymásnak eresztenek, hogy a felszínük nagyobb döccenők nélkül tudjon egymáshoz illeszkedni. Egyszerűen szeretem, amit csinálok, és hálás vagyok az Útnak, hogy ide vezetett. Most már én is elmondhatom, hogy verejtékkel eszem a kenyerem, mint régen nagypapám, édesapám. És ez jó. Ez jó!

 

kik is vagyunk?

Tradicionális pécsi malom, modern szellemiségben.

Három magyar (két versenyszférából jövő és egy művész) fiatal, akik álmodtak egy malmot, amihez én is csatlakoztam, mint alkalmazott. Hisszük, hogy szenvedély nélkül mit sem ér egy vállalkozás. Ez az elkötelezettség visz minket előre nap, mint nap, és hajt bennünket a lehető legjobb termék előállításában. A titkunk, hogy nincs titkunk: jó alapanyagból egy már rég bevált technológiával a lehető legnagyobb, mindenre kiterjedő odafigyeléssel készül a BIOM liszt. Alapvetésünk, hogy jó csakis jóból születhet. Maximalista minimalisták vagyunk, akik mindenben a lehető legjobbra törekszünk (alapanyag, feldolgozás, végtermék, értékesítés), de tesszük mindezt a legegyszerűbb módon, sallangmentesen.

Elvek, amelyek mentén működik malmunk: fenntarthatóság, egészség, minőség.

 

Mit csinálunk?

Minőségi alapanyagból, tradicionális technológiával, magas beltartalmi értékkel bíró, teljes kiőrlésű bio-búzalisztet készítünk.

A tradíciók újjáélesztése és a legjobb minőségű alapanyag találkozásából születik a BIOM liszt: felkutatjuk Magyarországon az adott évjárat legkiválóbb bio-terményeit, optimális, ellenőrzött körülmények között tároljuk a feldolgozásig, majd gondos előkészítést követően nagy odafigyeléssel, kíméletes, hideg őrléses eljárással, kövek közt lisztté őröljük

a gabonaszemeket. Alapanyagaink kizárólag ellenőrzött ökológiai gazdálkodásokból

származnak, és lisztünk nem tartalmaz mást, mint az egész gabonaszemeket.

 

Social media linkek:

 facebook

 instagram

 

Rövid film:

fb.watch/kpZ-_1m2xj

 

 

 

 

 

 

 

Dalmer Katalin

 

 

 

 

Kata végzettsége és főmunkája alapján ének-zene tanár és tantervfejlesztő, népzenész-népzene tanár. Közben képzi magát más területen: elvégezte a kistermelői élelmiszer-előállító szakmát és most júniusban végez, mint kertész, gyógy- és fűszernövény-termesztő szakirányon.

 

Férjével és 4 gyermekével él külterületen, Mohács-Szőlőhegyen, a birtokukon, ahol a család önellátásából indulnak ki és így jutnak a felesleg eladásáig, ami a garancia arra, hogy a legnagyobb gonddal, figyelemmel és a lehető legtermészetesebb módon termeljék meg és dolgozzák fel terményeiket. Így lesz vevőik számára is magas minőségű az áru, hiszen a család asztalára is ugyanaz kerül nap, mint nap.

 

A biodiverzitás és ökologikus gondolkozás vezérli, így folyamatosan bővítik 2009 óta a birtok méretét és fajgazdagságát, illetve mulcsolnak, sőt komposzthagyó mélymulcsos kertrészük is egyre nagyobb és gazdagabb. Igyekeznek a lehető legjobban a természetes folyamatok segítői lenni minél inkább permetszer nélkül. Műtrágya nem fordul elő náluk, csakis közeli állattartóktól szereznek be trágyát a talajjavításhoz. A hibrid fajokat is kerülik, igyekeznek saját magfogással dolgozni, tájfajtákat gyűjteni, azokat újra- és újravetni minden évben.

 

Termékpalettájukon gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, tyúktojás, savanyúságok, (ecetes és fermentált egyaránt) befőttek, szörpök, gyümölcslevek vannak, abszolút szezonális kínálattal. Feldolgozott áruik tartósítószerek, színezékek nélkül készülnek. Csomagolóanyagaikat igyekeznek minimalizálni és újrahasználható/újrahasznosítható anyaggal megoldani.

 

A gombatermesztés a következő lépés, amin már dolgoznak, hogy mielőbb emelhessenek a termelt mennyiségeken, hogy eladni valónak is jusson. Emellett szeretnének mielőbb családi gazdasággá válni.

 

Céljuk támogatni azokat, akik az 50 km-es diétát akarják tartani, illetve minél tisztább, egészségesebb ételeket fogyasztani, vagy a helyi értékeket erősíteni.

Szlogenjük: Vedd a helyit és a frisset, egészségeset!

 

Terményeik, termékeik elérhetőek a Mohácsi Kosár Bevásárló közösségen keresztül.

https://bolt.mohacsikosarbevasarlokozosseg.hu/.../dalmer...

 

Facebook-oldal: Dalmer-birtok terményei

 

 

 

 

Buzásné Kata

 

 

Kata a Nyúli "tüzes" chili márka megálmodója. Valakinek csilis Kata, Nyuszi, a #hungarianchiliwoman.

 

Termékei nemzetközileg is elismerten többszörösen díjnyertesek. 2016 óta építi álmát, és termeli, szedi, főzi a különleges, vagy igazán magyaros ízű, rendkívül erős, vagy épp édesen gyümölcsös szószait. Vásárlói szeretete erősíti meg és ösztönzi a mindennapokban. Férjére és három nagyfiára mindenben számíthat, bár sokszor őrültnek tartják tervei miatt, mégis vállvetve állnak kacifántos ötletei mögé.

 

A termékeiben felhasznált alapanyagok mind saját termesztésűek, szószai vegánok, és mind 100%-ig pálmaolajmentesek. A csomagolás újrahasznosítható, hiszen fontos a környezetvédelem.

Különleges - pl. csipkebogyós, medvehagymás vagy fekete ribizlis, illetve naturális - szószaival igyekszik minden igényt kielégíteni.

 

Tavaly Kata a Talenta Programján harmadik lett, mely nagy lökést adott terveihez. Időközben még két márkát kezdett kiépíteni véneki telkükön, ahol jelenleg is építkeznek. Egyik a Dömperignon chili márka, mely enyhébb, ízes szószokkal egészíti ki az extra csípős vonalat. Emellett a Berkenyés Kata konyhája is elindult, mely közösségépítés, feldolgozás és az egészséges élelmiszerek non plus ultráját dolgozza fel, a fekete berkenyét.

 

Kata úgy érzi, az idei program egyrészt megerősíti benne az irány helyességét, másrészt hatalmas lehetőséget nyújt az ismétlésre, illetve a tovább gondolkodásra. Öröm számára, hogy a Corteva és a Magyar Női Unió idén is elindította a Programot, hiszen nemcsak üzletileg, emberileg is sokat kapott: barátokra tett szert általa.

 

 

 

Bereck Mária (Marcsi)

 

bm

 

2011-ben végzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen gazdasági agrármérnökként, pénzügy-számvitel szakon, majd 2020-ban pedig a mai Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemen (MATE)diplomázott mérnök tanárként.


2021-ben a péceli Fáy András Mezőgazdasági Technikumban tanított gazdasági és mezőgazdasági tantárgyakat.
2012 óta foglalkozom szántóföldi növénytermesztéssel. Jelenleg 10 hektáron gazdálkodik, miközben családi gazdálkodóként is részt vesz a családi birtok munkafolyamataiban.
A munka ugyan szerte ágazó, de a legjobban a természet közelsége feledteti számára a mindennapi nehézségeket.


Nőként fizikailag megterhelő ugyan a feladatok ellátása, mégis előre mutató az a fenntartható gondolkodás és cselekvés, mellyel próbál minél kevesebb vegyszerrel a környezetet és a bolygót terhelni.


Célja, hogy a szakmát profin képviselje és megszerettesse bárkivel, aki érdeklődik iránta.
Folyamatosan tanul és fejleszti magát, ezért kapcsolódott a TalentA programhoz is.
„A természettel együtt lélegzik.”