Előadások 2021-2022

KÖZÖSSÉGSZERVEZÉS

 

A közösségszervezés semmi egyéb, mint mikor egymást alig ismerő egyénekből kialakul egy közös nyelvet beszélő, közös értékeket valló emberek csoportja. Egyénekből csoport vagy még inkább csapat lesz. De hogyan?

Erről mesélek izgalmas, gyakorlati példákon keresztül az előadásomon. Mit jelent a közös nyelv, a közös megértés, és miért van erre szükség? Mit jelent az érték és mitől lesz ez közös? Miért jó egy közösség? Miért jó egy közösséghez tartozni? Mit ad ez nekünk, és honnan jön ez a közösségi érzés?

Ezekre mind igyekszem választ adni, és elmagyarázni mindent úgy, hogy izgalmas és érthető legyen. Ha pedig mégis akarnak majd kérdőjelek, remélem ti felteszitek a megfelelő kérdéseket.

 

Előadó: Benedek György

agile és business coach, közösségszervező, tréner

 

 

 

VEZETÉSI TECHNIKÁK

A vezetőknek kiemelt szerepük van egy vállalkozás sikerességében, hatékonyságában. Minden vállalkozónak, akinek legalább egy beosztottja van, szüksége van a megfelelő vezetői hozzáállásra és a vezetői kommunikációs technikákra. A két órás előadás áttekinti a vállalkozás szempontjából legfontosabb vezetői készségeket, feladatokat. Témáink: A vezetői szerep és a Pygmalion hatás; Vezetői feladatok; Vezetői kommunikáció – a félreértések 7 forrása és azok elkerülése; Helyzetfüggő vezetés; Kitekintés: mit kell tudnia egy vezetőnek?

Előadó: Dr. Daróczi Zoltán

tréner, szervezetfejlesztő, tanácsadó, egyetemi oktató

 

 

 

 

TÁRGYALÁSTECHNIKA, ÉRTÉKESÍTÉSI TECHNIKA

 

Az üzleti életben tárgyalni tudni kell. A beszállítókkal, bankokkal, vevőkkel rendszeresek az üzleti megbeszélések, tárgyalások. A két órás prezentáció témája mindaz, amit egy jó tárgyaláshoz, értékesítéshez tudni kell: a tárgyalás előkészítése; a tárgyalás folyamata, struktúrája; első benyomás;

vevői igények felmérése; a érvelés, ellenérvkezelés és manipuláció technikái; az értékesítés valós helye az üzleti sikerben.

 

Előadó: Dr. Daróczi Zoltán

tréner, szervezetfejlesztő, tanácsadó, egyetemi oktató

 

 

 

 

PREZENTÁCIÓS TECHNIKÁK

A prezentáció fontos feladat egy vezető munkája során. Prezentációt használunk az ötletek, feladatok bemutatásában, a vevők meggyőzésében, a szélesebb társadalommal való kapcsolattartásban. A marketing eszközök készítésében is kiválóan használhatók a prezentációs ismeretek.

A két órás előadás áttekinti a prezentációhoz tartozó fontos témaköröket: a célkitűzés szerepe; előadói kiállás; prezentáció tartalmi felépítése; a képek, videók és grafikák szerepe; időbeosztás és prezentációs szoftverek használata.

 

Előadó: Dr. Daróczi Zoltán

tréner, szervezetfejlesztő, tanácsadó, egyetemi oktató

 

 

 

 

PROJEKTMENEDZSMENT

A vállalkozások fejlődése és átalakulása szükségszerűen hozza magával a különböző projekteket. A nagyobb vállalatok tisztában vannak a projektek elindításának, kivitelezésének szabályaival, mesterien használják a projekteket a fejlesztésben és problémamegoldásban. A két órás előadás célja, hogy segítsen a projektek mikro- és kisvállalati használatában. A projekt menedzsment előadás témái: mi a projekt - mikor van szükség projekt indítására; a projekt menedzsment alapfogalmai; a projekt tervezés folyamata – a célkitűzéstől a kész tervig.

Előadó: Dr. Daróczi Zoltán

tréner, szervezetfejlesztő, tanácsadó, egyetemi oktató

 

 

 

 

AGRÁRDIGITALIZÁCIÓ

 

A munkaintenzív ágazatból a robotizációt, mesterséges intelligenciát is alkalmazó smart farming terület lett a mezőgazdaság húzóágazata, a digitális „robbanás” most zajlik. Az előadás keretében az agrárdigitalizáció és az ezzel szorosan összefüggő innováció főbb céljainak, illetve a gyakorlatban már meglévő technológiai elemeinek és a jövő fejlesztési irányainak bemutatása és megismerése a cél, mely a modern informatikai megoldások jobb megértését teszi lehetővé. A digitális eszközök hatékony és okos használata az eddig megtapasztalt kényelmi funkciókon felül, olyan versenyelőnyt jelent a gazdaságok számára, melyek a fennmaradás és prosperálás zálogaként is definiálhatóak. Az exponenciálisan növekvő adatok, adatbázisok, adatforgalom miatt megjelentek a Big Data és MI rendszerek, amelyek felhasználása a vállalati döntésekben elengedhetetlen.

 

Előadó: Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid

agrárszakember, egyetemi docens, tanácsadó

 

 

 

 

ONLINE BIZTONSÁG

 

 • Jelszó védelem – jelszó kezelés;
 • Kétfaktoros azonosítás;
 • Személyes adatok védelme;
 • Online vásárlás, banki ügyintézés;
 • Hivatalos ügyek intézése / ügyfélkapu;
 • Email fiók védelme;
 • Gyanús weboldalak felismerése;
 • Adataink biztonsági mentése, tárolása;
 • Vírusvédelem, vírusadatbázis frissítése;
 • Operációs rendszer frissítések telepítése;
 • Rendszer helyreállító másolat készítése;
 • Tárhely karbantartás;
 • Felugró ablakok.

 

Előadó: Dr. Nyikes Zoltán

PHD, főiskolai docens, kutató

 

 

 

TALAJGAZDÁLKODÁS MÁSKÉNT

Az előadásban a talaj fontossága áll a központban: legfőbb kérdésnek azt tekintem, hogy megértsük, miért van szükség a talaj művelésére, és szükség van-e erre minden esetben. A harmonikus talajhasználat feltételezi azt, hogy a termelési igényeinket és talajunk potenciálját összehangoljuk. Ezt kiskerti körülmények között és gazdasági méretekben is megtehetjük, de más-más módszereket kell használnunk. Ha műveljük a talajt, akkor azt mivel tegyük, hogyan találjuk meg a megfelelő eszközt és a megfelelő talajállapotot; mivel helyettesíthetünk művelési elemeket és hogy biztosíthatunk kiegyenlített termesztést természetes módszerekkel, a talaj védelmével – ez a mezőgazdasági, kerti termesztés alapkérdése.

Előadó: Dr. Pusztai Péter

egyetemi docens, kutató, MATE

 

 

 

 

 

TERMÉKEK/SZOLGÁLTATÁSOK NÉPSZERŰSÍTÉSE: marketingterv, social media

 

 1. Online kommunikációs platformok és sajátosságai

Google Ads / YouTube / Facebook / Instagram / Messenger / LinkedIn / TikTok

 

 1. Marketing és kommunikációs terv:

- Mi a termék vagy szolgáltatás?

- Kik vannak a piacon, kik a versenytársak, helyettesítő termékek?

- Ki a célcsoport? Milyen demográfiai tulajdonságokkal rendelkeznek? Mi fontos számunkra vásárlás során?

- Hol érjük el leghatékonyabban a célcsoportunkat? 

- Online platformok meghatározása, fizetett és organikus kommunikáció arány?

 

---» Negyedéves kampányterv készítése: Hogyan fogjunk hozzá? (Ehhez biztosítok sablont is, amelyet szabadon lehet használni). 

 

 1. Fizetett hirdetések

- Egyes platformok bemutatása fizetett hirdetések szemszögéből? 

- Megfelelő fizetett platform kiválasztása. Költségkeret meghatározása. Kampánybeállítások (tutorial linkek biztosítása).

- Eredmények értékelése, beállítások, üzenetek optimalizációja. 

- Esettanulmány (Itt a szezon! hírlevél marketing, Kakukk Élőkert kertközösség ecommerce értékesítés, Gépközvetítő Kft. versenytárs akklimatizáció, új platformok, trendek vizsgálata).  

 

 1. Organikus kommunikáció és annak fontossága

- A folyamatos tartalomgyártás és közösségépítés fontossága, módszerei. 

- Content Calendar, kommunikáció minimum havi megtervezése. 

- Tartalmi források. 

 

 1. Analitika, utánkövetés

- Weboldal, Facebook/Instagram oldal teljesítményének mérése, látogatók böngészési és demográfiai tulajdonságainak vizsgálata.

- Következtetések levonása, ezek alapján stratégia finomítása, költségkeret allokálása.

- Ügyfél visszajelzések gyűjtése, tartalmuk beépítése a kommunikációba. 

 

Előadó: Sipos Gábor György

online marketing specialista

 

 

 

 

ALTERNATÍV NÖVÉNYVÉDELEM

Fenntartható szemléletű növényvédelem/Ökológiai szemléletű növényvédelem.

A konvencionális vagy szokványos gazdálkodásban gyakori vegyszerhasználat hatásai a környezetre. Az öko szemléletű növényvédelem módszerei és eszköztára.
A megelőzés fontossága és eszközei. A biológiai, fizikai és kémiai növényvédelem jelentősége és lehetőségei az ökológiai gazdálkodásban. Hasznos élő szervezetek segítése a kertben.

Az EU bio rendeletben engedélyezett készítmények, anyagok és eszközök alkalmazási lehetőségei. Egyszerű anyagok használata. Információ, szakirodalom.

Előadó: Dr. Szalai Zita

 

 

SOCIAL ENTREPRENEURSHIP – TÁRSADALMI VÁLLALKOZÁS

Választ kapunk olyan kérdésekre, hogy mi a különbség a társadalmi vállalkozás, a nonprofit vállalkozás és a hagyományos vállalkozás között. Hogyan fejleszthető ki a társadalmi üzleti modell és skálázható-e? Mi a társadalmi hasznosság és hogyan mérjük? Milyen módon kommunikálja a társadalmi vállalkozás a társadalmi hatásmérés eredményeit és az mennyiben erősítheti a vállalkozás sikerét? A társadalmi vállalkozás hogyan alakítja ki és növeli a közösséget, egyben hogyan hat a közösségre a társadalmi jó ügy? 

Előadó: Bedő Beatrix

 

 

Üzleti terv és pénzügyi tervezés

Az Üzleti terv öszeállításának lépései 

 1. Milyen lépései vannak az üzleti terv elkészítésének?  
 2. Mit jelent az alapfeltételek biztosítása? 
 3. Ki, mit, hogyan, miből – a vállalkozó és a tervezett vállalkozás, a működés részletei, az iparág, a piac, a versenytársak elemzése, marketingterv, kockázatkezelés, a pénzügyi tervzés lépései  
 4. Miért szükséges pénzügyi tervezés?  
 5. Fogalmak tisztázása, pénzügyi elemzés: bevételi és kiadási terv, eredménykimutatás 
 6. Bevételi terv: üzleti/naptári éves és havi bontás, értékesítésből és egyéb bevételekből történő előzetes kalkuláció 
 7. Ráfordítási/kiadási terv 1.: beruházási költségek, mire lehet szükség a vállalkozás elindításához: ingatlan, tárgyi eszközök, materiális és immateriáls javak 
 8. Ráfordítási terv 2.: működési költségek: személyi jellegű kiadások, állandó és változó kiadások 
 9. Eredménykimutatás 
 10. Az üzleti terv összefoglalása 

Előadó: Boldog Beáta

coach, tanácsadó

 

Élelmiszerbiztonság - élelmiszerbiztonsági alapok

Előadó: dr. Antós-Nizsalóczki Magda 
élelmiszerbiztonsági állatorvos felügyelő, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

 

Befektetők keresése, partnerségek és együttműködések, kockázati tőke bevonás
 
A mezőgazdaság forrásbevonásában hagyományosan a rövid és hosszú távú banki hitelek játszanak jelentős szerepet, de a hazai kockázati tőke szcéna fejlődése eredményeként érdemes megfontolni tőkeági finanszírozási formákat. A hazai együttműködési lehetőségeket korlátozza a termőfölddel kapcsolatos szabályozás, azonban a termelő-feldolgozó egységek, gépek társasági formában történő kialakítása lehetőséget ad kockázati tőke bevonására. Ezt a lehetőséget felismerték a befektetők is, és ma már 100 millió euró nagyságú kockázati tőkealap fókuszál itthon az agráriumban rejlő lehetőségekre.

Előadó: VAJAI PÉTER

befektetési és vagyonkezelési szakértő

 


További előadások feltöltés alatt:

 

Export-és disztribúciós lehetőségek

Fenntartható mezőgazdaság.

Innovatív növényvédelem.

 

 

Élelmiszerbiztonság - élelmiszerbiztonsági alapok

Az állati eredetű termékek (pl. tejtermékek, húsok, húskészítmények) minden szinten – akár fogyasztóként, saját használatra készítve,  akár kistermelőként, vagy kisebb-nagyobb vállalkozásban előállítva  – élelmiszerbiztonsági kockázatot rejtenek magukban.  Az elkészült termék biztonságosságát az alapanyagok megfelelőségén, tárolásán túl a termékek előállítás és szállítás során történő kezelése is befolyásolja, így a termékek előállításakor fokozottan kell figyelni az általános, élelmiszer-biztonságot befolyásoló tényezőkre.  Az előadásban nagyobb részt az állati eredetű élelmiszer-előállítással kapcsolatos témákat járjuk körül.

 

Az Élelmiszerbiztonság-élelmiszerbiztonsági alapok előadás témakörei nagy vonalakban:

 • Mi az élelmiszerbiztonság, miért és kinek fontos?
 • Ki és milyen körülmények között állíthat elő közfogyasztásra szánt élelmiszert?
 • Kistermelői élelmiszer-előállítás – mit lehet és mit nem?
 • Élelmiszer forgalmazás a helyi piacon – mire kell engedély, és milyen minimumkövetelményeket kell hozzá teljesíteni?
 • Konyhai higiénia – hogyan előzzük meg az élelmiszer eredetű megbetegedéseket?
 • Ételt csak okosan! – Mítoszok közt: a leggyakoribb tévhitek az élelmiszerekkel kapcsolatban, a „városi legendák” igazságtartalma
 • Élelmiszertermeléssel, -előállítással, -forgalmazással kapcsolatos tájékoztatók, útmutatók, jogszabályok elérhetősége
 • Maradék nélkül – élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése, a keletkező melléktermékek kezelése
 • Kiemelkedni a többiek közül- védjegyek (GMO mentes, Koronás, KMÉ)